A Ságvári és a hét törpe

Aztán a 10-es elindult  az Árpád úton, a Duna felé. Jobbról üzletek sorakoztak jellegzetes újpesti  házak homlokzataként, Igen, előbb a Keravill, utána a Gázművek valamilyen üzletére emlékszem. Aztán a sokszor átalakított Árpád étterem, meg az “ős Ady”, a Ságvári Kultúrház, ami az új intézmény épülése idején az Ady képviseletét látta el, ma pedig az Újpesti Polgári Centrum működik benne. Tovább apró kötött árus butikok, majd a Hófehérke presszó. Elég kicsi alapterülete ellenére fontos helynek számított, hiszen az újpesti „aranyifjúság” kedvelt találkozóhelye volt. Ma söröző, de a neve változatlanul Hófehérke, úgyhogy találgathatjuk: Hófehérke szolgálja fel a sört vagy issza, és a törpék hordják ki neki?

Azután a nagy Játékbolt következett, ahonnan ki tudja hány generáció gyerekserege távozott, kipirult arccal, boldogan szorongatva az új babát, labdát, lovacskát vagy egy különítményt gipszkatonákból. És ma is játékbolt! Ez vívmány! Végül az útnak ezt a szakaszát, a “törésnél” a nagy lakástextil bolt zárta le, de annyira a sarkon, hogy kirakatainak nagy része már a piac felé tartó Kemény Gusztáv utcára nézett. Ma „mindentudó” és elég jó árakkal működő háztartási bolt van a helyén.

arpad_aradi sarok

Aki akarta a villamosból is láthatta vele szemben, a titokzatos kis üzletet, fölé kiírva, hogy “Díszhal, madár”. Nagydarab ősz, szakállas tulajdonosa tette titokzatossá, mert talán ő volt az előfutára a mindenféle varázskütyük, amulettek, meg indián kabalák árusításának a díszhalakon és madarakon kívül persze.

 

Aki viszont az István úti kereszteződést elhagyva bal felé nézett ki a villamosból, az a híres, elegáns ház árkádja alatt bújó Meinl édességboltot „sejthette”. Most is sajnálom, hogy nem édesség bolt maradt, hanem gyógyszertár lett, bár „mielőttünk” volt gyógyszertár is.

Utána a nagy ruházati szaküzlet vált láthatóvá és meg is maradt a divat frontján! Valamikor mintha Delma lett volna a neve. De már „jött” is a kétszer is átalakított OTP ház a sarkon, ahol a Mártírok útja torkollott az Árpád útba.

 

Innen a bank nézett a Mártírokra, onnan a gyorsétterem bejárata nyílt. Igen, aki emlékszik tudja, aki nem, most megtudhatja: az volt a „Lordok Háza”! Ezt a kedves, már-már Dickens szellemét idéző nevet ragasztotta rá az újpesti köznyelv, hiszen ott volt legolcsóbb a kaja, így a legszegényebbek ott ettek valamit és mentek tovább.

Az étterem fölé magasodott az MNDSZ, a hajdan volt Magyar Demokratikus Nőszövetség Székháza, ami az ötvenes években rendszeresen adott otthont politikai rendezvényeknek, esztrád műsoroknak, táncos összejöveteleknek. Ez a „szentháromság” a „Lordok Háza” az MNDSZ és az OTP jellemző „csokra” volt a korabeli valóságnak.

 

 

Tesztett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!

Küldjön visszajelzést

*